top of page

Hol NE szállj be a trendbe?

Millió dolláros kérdés.

Itt veszíteni fogsz, azt tuti.

Lehet, hogy furcsának tűnik a fenti kérdés, de nem az.

Hogy hol ne lépj piacra az ugyanolyan fontos, mint az, hogy hol lépjél be.

Vannak pontok, amik garantáltan veszteséghez vezetnek. És ebben holt biztos lehetsz. Legalábbis hosszú távon.

Ha nem tudod még, hogy mit csinálj, de megtanulod, hogy mit ne tegyél, akkor nagyon sokat fogsz fejlődni. Ha kigyomlálod a veszteségeket okozó technikákat, akkor egyre közelebb leszel a nyereséghez.

A sikeres kereskedővé válás útján a legkönnyebben úgy mehetsz végig, ha szépen elhagyod ezeket, és felveszed a nyerő technikákat.

Akkor csapjunk a közepébe!

Kezdő korunkban nagyon sok veszteséget nyeltünk be, mert mire észrevettük a trend irányát:

A, addigra már nagyon keveset ment, nem tudtunk jelentős profitot elérni.

B, vagy azonnal ellenünk ment.

Mondhatjuk úgy is, hogy qa idegesítő volt, hogy ott a napi mozgás, megvolt a lehetőség, de mindig lecsúsztunk róla. A végén tudtunk csatlakozni.

Hogy megértsük hogyan is néz ez ki, lássunk egy képet.

A példa paraméterei:

- GBPJPY 5 perces chart

- Rövid távú kereskedési cél (5-15 perces chart), napon belüli mozgások megfogása.

- GBPJPY napi átlag volatilitás/mozgás a kép készítésekor 120 pip, az elmúlt 10 hét alapján.

A példa képen jól látszik, hogy a chart 102 pip mozgásnál tart.

GBPJPYM5.png

Most bontsuk blokkokra a napi átlag mozgást. Átlag mozgás ugye 120 pip.

Azaz a 120 pip-et 3 részre. Ha a 120-at elosztjuk 3-mal akkor 40 pip-es részeket kapunk.

Ezek lesznek a legfontosabb zónáink a kereskedéshez.

Így néz ez ki pontosan:

GBPJPYM5-7.png

Jól kivehető, hogy a chart jelenleg még nem teljesítette a napi átlag mozgást (120 pip ha eléri a piros doboz tetejét),

de már nincs sok, hogy ez teljesüljön. Hogy ezt eléri-e annak nincs jelentősége most.

Nézzük meg, hogy mire megyünk ezzel.

A legtöbb trader a 2. zóna (sárga) közepén/végén és a 3. zónában (piros) látja egyértelműen, hogy ma milyen irányú a trend, és ezáltal ott kezd el pozíciókat nyitni, longolni. Pontosan így csináltuk mi is, mikor elkezdtük a pályánkat. Mire biztosak lettünk volna az irányban, már a mozgás nagyja elment.

A következő képen menjünk bele részletesebben:

GBPJPYM5-10.png
  • Piros zóna longos belépőkre. Itt jön a többség, az átlag kereskedő. Szépen látja a kitöréseket, új csúcsokat, halál biztos benne, hogy ez bizony emelkedő trend ezen az időtávon, még testvérek között is. Aztán mégsem érti, hogy miért veszteséges folyamatosan. A mohóság, kapzsiság itt véreztet ki sok tradert. Az átlag napi mozgás utolsó harmadában lehetetlen profitot csinálni. Nem egy-két kereskedés alkalmával. Nem. Lesznek napok, amikor többet is megy a chart, és lesz belőle nyereség ritkán, de kizárt, hogy hosszú távon folyamatos nyereség legyen belőle. Ebben a zónában élni egyenlő a totális bukással. Tapasztalatból tudjuk, mert itt nyomkodtuk még vak korunkban. Ment is lefelé az egyenleg fixen. Átéltük, és rettenetes érzés egy ilyen napon veszíteni!

  • Sárga zóna longos belépőkre. Ez már sokkal jobb. De itt még nem mindig biztos benne a trader, hogy tutira emelkedünk -e majd ma. Most, hogy látjuk már, hogy mi történt ezen a napon, már könnyű. De amikor ott ülsz, és épp a sárga zónában vagy, akkor nem tudhatod, hogy merre, és meddig fog még menni. A sárga zónában nagyon sok az oldalazás, és ha ilyen nap/napok vannak, akkor nem a piros zónában fog megfordulni a chart, hanem a sárgában. Ez a kedvenc helye az oldalazásoknak. Ettől függetlenül, ha eljut egy kereskedő arra a szintre, hogy már itt kezd el long irányú belépőket keresni, akkor az már fejlődés. A piros zónához képest mindenképpen. Ebben a zónában stabilan nullás kereskedők vannak. Ezek a traderek sokszor csinálnak szép nyerőket, szép profitot az egyik hónapban, majd a következő időszakban ugyanezt visszaadják a piacnak. Ezért bent reked egy csapdában, mert látja, hogy lehet profitot csinálni, sikerül is sokszor, de mégsem tud elmozdulni a fix nyereség irányába olyan szinten, hogy megéljen a kereskedésből. Ez is egy nagyon frusztráló rész. Ott az arany, látod a fényt az alagút végén, de nem éred el mégsem.

  • Zöld zóna longos belépőkre. Nos! Ez a lényeg. Ide kell eljutni. Arra a szintre, hogy itt már te longot nyissál. Nem véletlenül, nem néha néha, hanem rendszeresen itt legyen a te belépőd. Ez az a zóna, ahol a traderek 1-2%-a van. Ők a fixen nyereséges kereskedők, a kiemelkedő traderek. Bármilyen időszak is van, nullán tudja tartani a számláját, lefelé éppen hogy picit megy, felfelé meg mint a rakéta. Ez az a zóna, ahol ha belépsz a legtöbb profitra tehetsz szert. Ez az a zóna aminek a megfogásához mi sok évet áldoztunk az életünkből napi 14-16 órában, és nagyon sok pénz úszott el, mire eljutottunk erre a szintre, hogy itt hogyan lehet belépni. Van aki hajlandó ennyit áldozni az életéből erre, és van aki nem. Mi megtettük. Felkel, eszik, chart, eszik, lefekszik. Felkel, eszik, chart, eszik, lefekszik. Felkel, eszik, chart, eszik, lefekszik. Felkel, eszik, chart, eszik, lefekszik. Évekig ezt csinálni az nagyon durva. És mindezt úgy hogy nem fizetnek érte. Ingyen napi 14-16 órai munka. Nem véletlenül nincs sok olyan sikeres trader, aki ezt egyedül érte el. Ezt szinte senki nem vállalja be. Elmebeteg dolog. Ezért vagyunk mi mások. Beletettük azt a munkát, időt, pénzt amit más nem hajlandó. Cserébe ezért vagyunk ma ott, ahol vagyunk. Mindennek ára van. Mi megfizettük az árát.

Mielőtt elkalandoznánk térjünk vissza a lényegre. Zöld zóna. Ez a napi mozgás első harmada. Ha a 120 pip-es napi mozgást nézzük, akkor az első 40 pip-ben meg kell fognod a napot. Csak akkor fogsz tudni ebből megélni. Ami a nehézségét adja ennek a zónának, hogy ez szabad szemmel szinte láthatatlan. Nem lehet felismerni. Ehhez az kell, hogy valamilyen más eszköz a kezed alá dolgozzon, segítsen felismerni, hogy helló, itt most be kéne szállni. Ez mindegy hogy mi, mindenki másban hisz. Mi ezt úgy tudtuk megoldani, hogy készítettünk egy indikátort, ami segít jelezni a várható folyamatokat. Erre épül utána a stratégiánk. Így működik a Hard Trend stratégia is. A zöld zónában a képen látható charton és napon már láttuk, mert mutatta a Hard Trend stratégia, hogy emelkedő trendben vagyunk, és longot kell keresni. Megint visszacsatolnánk egy korábbi témához. Bármelyik videónkat a you tube-on megnézed mindig a nagy mozgások előtt szállunk be. Egyszerű a válasz. Azért mert a zöld zónában szállunk be. Így lett felépítve a stratégiánk. Természetesen ezeket a stratégiákat adjuk át neked is. A Hard Trend és a ZEN stratégia is a zöld zónában adja a jeleket.

Ha jön a nagy mozgás, akkor aránylag az elejétől leszel benne. Az első harmadtól.

Még egy lényeges mondat a zöld zónához. Ha a zöld zónában kezdesz longolni, akkor a sárgában már nullában leszel a poziddal, ha beáll az oldalazás. Míg a sárgában nyitók veszteséget könyvelnek el. Na ez a nem mindegy.

És egy utolsó képen nézzük meg, hogy mi történt a nap hátralévő részében:

GBPJPYM5-13.png

Van az a mondás, hogy: " No comment". Na ez itt abszolút igaz. De a konklúziót levonhatjuk.

A piros zónából fordult le az árfolyam, és váltott át esésbe. Ez az amit a legtöbb trader nap mint nap átél. Nem tudja, hogy a piros zónában van, ezért megnyitja ott a longot, majd csodálkozik, hogy miért esik a chart. Egyébként még lehet ám tetézni a bajt! Ha a piros zónából elindul lefelé, akkor ha valaki elkezdi nyomkodni a longot, hogy biztos csak egy kis korrekció, akkor össze lehet szedni még 2-3 bukót a lefelé menő szakaszon. Ezt is azért tudjuk, mert csináltuk mi is :).

Ma már csak röhögünk az akkori saját magunkon. De sajnos ez nem vicces, mert rengeteg trader küzd ezekkel a problémákkal nap mint nap. Ezért számunkra ez nagyon fontos küldetés, hogy tudjunk ezen változtatni és segíteni.

Nagyon sok rossz beidegződés van a kereskedők fejében, mert senki nem rakta tisztába őket.

Van még egy érdekesség, nézd meg meddig esett vissza a chart. Visszaadta a sárga, és a piros zóna teljes emelkedését, és egészen a zöld zónáig esett. A zöld zónánál nincs jobb beszálló, ezt bizonyára te is látod.

Összefoglalás

  • Oszd 3 részre a napi mozgást.

  • Soha, de soha ne keresd a belépőket a napi átlag utolsó harmadában. Piros zóna! Tilos!

  • Ha megoldható hagyd a sárga zónát, bizonytalan.

  • Alakítsd ki úgy a stratégiádat, hogy be tudj szállni az első harmadban.

 

  • Keress belépőt az első harmadban. Zöld zóna.

Reméljük hasznos volt ez a pár sor, és rávilágít egy lényeges pontra.

Most menj és tedd a dolgod. Két út áll előtted. Neked kell választanod, hogy hogyan tovább.

  • Beleadsz apait anyait, és napi 12-16 órában ráfekszel, hogy kialakítsd a saját rendszered ami segít neked a zöld zónában belépni.

  • Választasz magadnak egy mentort, sikeres tradert vagy bárkit aki átadja neked, hogy mikor, hogyan tudsz a zöld zónában belépni.

Nem feltétlenül hozzánk kell jönnöd. Mehetsz máshová is támogatásért, ez a te dolgod. De valamelyik úton mindenképpen el kell indulnod. Tudod, aki nem indul el, az soha nem érhet célba...

Mi annyit tudunk tenni, hogy megmutatunk egy lehetséges utat, hogy merre érdemes indulnod a nyereségessé válás útján, te pedig eldöntöd, hogy ki mellett teszed le a voksodat.

Egy marketinges most biztos megölne minket, a fenti mondatért , "hogy nem feltétlenül hozzánk kell jönnöd". De szerencsére ezzel a problémával nem kell szembenéznünk, mert nincs marketingesünk. Mi mindent saját magunk írunk meg őszintén. Aztán az vagy tetszik vagy nem, nem fogunk marketing hazugságokat írni. Mi saját tapasztalatunkat, tudásunkat osztjuk meg. Hosszú éveket szívtunk végig, és baromi szar érzés volt. Pontosan tudjuk milyen érzés veszíteni, és milyen érzés nyereséget termelni. Szeretnénk ha te is inkább a nyereség mellett tennéd le a voksodat.

Nos, a végére is értünk ennek a cikknek, nem lett rövid, de legalább ki lett bontva a téma.

Ha szeretnéd, hogy mi segítsünk neked a továbblépésben akkor a stratégia csomag jó lehetőség a számodra.

Ami biztos, hogy mi "beleviszünk a jóba" a zöld zónába!

Az online stratégia csomag regisztrációjához itt tudsz tovább menni.

bottom of page