top of page

Piaci filozófiánk,hitrendszerünk!

Te miben hiszel? A piacok mozgása random és kiszámíthatatlan, vagy kiszámítható?

Mindenkinek aki a kereskedéssel szeretne foglalkozni lennie kell egy fő csapásiránynak amiben hisz, és ami alapján kialakul a hitrendszere. A kereskedő ez alapján alakítja ki a különböző stratégiákat, kereskedési rendszereket, érzéseit, gondolatait. Ebből következik, hogy a nézeteidnek harmóniában kell lenniük a kereskedési rendszereddel! Különben te magad sem fogsz hinni benne. Furcsa lenne, ha alkalmaznál valamit, de nem hiszel benne. Amivel nem tudsz azonosulni, azzal nem tudsz egységet alkotni.


Most szedjük két irányba a piaccal kapcsolatos gondolatunkat. A piac mozgását, kiszámíthatóságát örök vita tárgya képezi.


  1. Vannak akik szerint a piac random és kiszámíthatatlan, minden véletlenül történik.

  2. Vannak akik szerint a piac rendszeresen ismétlődő mintákat hoz létre, és ezek sok munkával, és felfedezéssel felismerhetőek, és az előnyünkre fordíthatóak.


Nem tisztünk igazságot tenni, és nem is lehet. 1000 év is kevés lenne hozzá. Viszont mindenkinek le kell tennie valahol a voksát, hogy el tudjon indulni valamilyen irányba. Olyan ez, mint az autóknál a német kontra japán oldal. Van aki erre esküszik, van aki arra. De egyik sem téved, mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága. Egy biztos, mindkét választással el lehet jutni A-ból B-be.


Ugyanez igaz a tőzsdei hitrendszerrel kapcsolatban is. Bármelyikre is esküszünk, mindkét modellnek van létjogosultsága, és mindkét oldallal el lehet érni a sikert.


Mi abba a csoportba tartozunk, akik azt vallják, hogy a piac nem teljesen véletlenszerű. Pontosabban, van amikor nem az. Még pontosabban:


„ A történelem nem ismétli önmagát, de rímel”

Tapasztalataink és megfigyeléseink szerint a piac folyamatosan, hasonló / ismétlődő történéseket hoz létre, akár naponta is, melyek hosszú távú megfigyeléssel és kitartással felismerhetőek, ezek alapján létrehozhatóak nyereséges kereskedési stratégiák. És itt nem a miért a lényeg, hanem a hogyan! Senkit sem érdekel, hogy ez miért történik, miért jönnek létre hasonló események (több száz fajta magyarázatot lehetne rá adni). A lényeg, hogy ezt hogyan fordítsuk az előnyünkre.


Ha a különböző események ismétlődnek, akkor ott, azokra a pontokra érdemes kereskedési stratégiát építeni, ezeken a pontokon lehet előnyt kovácsolni.


Ha ez a szintet meg tudja ugrani a kereskedő, és készen van a folyamatosan ismétlődő eseményre a rendszere, akkor már csak várni kell a megszokott mintánkra, és kereskedni, mert tudjuk, hogy az előny a mi oldalunkon van. Pontosabban lehet! Mert a jövőt senki sem ismeri. De ez a kulcs a sikeres kereskedés felé. Van-e, tudunk-e piaci előny szerezni.


Piaci előny lehet egy ismétlődő formáció, vagy események összessége, melynek statisztikai előnye van a múlt alapján. Ez jelentheti azt, hogy ha ezt az eseményt kereskedjük, akkor 60% előnyünk van, hogy ugyanúgy fog történni a folyamat. A múltbéli megfigyelések, statisztikák alapján várjuk ezt az eredményt. Ha egy ilyen eseményhez létrehozott kereskedési rendszerhez még jó hozam veszteség arány is párosul, és fegyelmezett money management, akkor garantáltan létrejön egy folyamatosan nyereséget hozó kereskedési stratégia.

Mi ebben hiszünk. Ez a mi kereskedési filozófiánk. A piac folyamatosan ismétli önmagát, és a mozgások egy része nem véletlenszerű, hanem visszatérő!

És az is igaz, hogy a legtöbb kereskedő nem tudja/fogadja el, hogy az idő nagy része viszont nem alkalmas a kereskedésre. Sok kereskedő bukik el ezen. Mi kizárólag azon kevés időszakban kereskedünk, amikor a piac ismétli önmagát. Ha megnézed bármelyik kereskedési videónkat a youtube-on, a legtöbb nagyon hasonló. Nézz meg pár ZEN stratégia kereskedést. Szinte ugyanolyan lesz mind. Hidd el nem véletlen. Pont a fent leírtak miatt van.


A példa kedvéért álljon itt pár chart is, hogy alátámasszuk amiről beszélünk.

Comentários


bottom of page